Monday, December 26, 2011

hanya-MU ya allah.

kehijauan dari bumi-MU
melahirkan sepasang manusia di muka bumi ini..
dengan permulaan Adam&Hawa yang menjadi nenek moyang segala manusia...
kekuasaan-MU tiada batasan ya allah...
lautan yang biru dan tidak terkira berapa jumlah air di dalam nya...
gunung-gunung yang hijau membarikan kesegaran ya allah...
hebat nya ciptaan-MU yang berwarna biru dan tanpa penjuru di bumi...
habat nya kuasa-MU sungguh panas sang matahari...
hebat nya ciptaan-MU sungguh terang cahaya bulan..
sesungguhnya tiada sesipa yang boleh menandingi MU ya allah...
sungguh bersyukur kepada-MU kerana melahirkan insan yang keji ini di bumi-MU...
aku amat bersyukur...
alhamdulillah.....

Tuesday, November 8, 2011

wanita pelik berada di IM chat...

tink..tink... berbunyi nye sound of im..
telatah yang melucukan hati...
dengan permainan perkataan..
mengambil hati perkara biase..
perkenalan bermula dengan satu teguran...
mula mnyukai gmbar2 si penulis...
perasan si penulis kerana statusnya....
menjadi tanda tnye....
kau wanita terhebat...

harungi hidup selama enam bulan..
tanpa org yg di sayangi di sisi...
mula mencari satu perhubungan palsu...
tetapi sayangnye itu hanya palsu..
wanita itu cuba menipu dirinya..
tetapi hati nya sukar untuk di tipu...
perbuatannya sedar si penulis...
kau wanita terhebat...

si penulis akan merindui mu wahai wanita terhebat...
sebab kau telah menjadi teman terbaik nye....
si penulis menghargai diri mu...
kerana kau wanita terhebat!!!!

Monday, November 7, 2011

tidak mengerti dengan kesalahan....

dengan perasaan gembira melihat dirimu...
hati trsenyum melihat snyuman mu...
tgan bergerak pntas membalas pesanan mu...
tetapi hanya beberapa minit...
tidak mngerti dengan kesalahan...

keputusan di tangan kamu...
dengan hormat aku mengangguk..
mungkin peristiwa dulu berulang...
hati yang tabah sudah bersedia utk hadapi...
tidak mengerti dengan kesalahan..

wanita terakhir di dalam hati..
(senyum sinis) itu smua khayalan...
dengan berfikir sejenak tentang kebodohan dirinya...
mungkin ini ujian dari allah...
tidak mengerti dengan kesalahan..

berulang kali menghantar...
yang dapat hanya "offline"
tanpa informasi dari nya...
(senyum sinis sambil menggeleng)
perkenalan jangka masa singkat...
tidak mengerti dengan kesalahan...........

Monday, October 24, 2011

hanya menunggu giliran

bermula sedetik sahaja dengan terbitnye seseorang...
perasaan suka,sedih,benci di kongsi bersama...
hanya menunggu giliran...

lahir lah seorang wanita di hatinya...
dengan janji demi janji yang di janjikan..
hanya menunggu giliran..

satu penglihatan yang boleh menjadi kenangan...
dengan kemanisan satu senyuman...
hanya menunggu giliran...

sayang bukan dari bibir tetapi dari perbuatannya..
dengan nada yang amat sayu dalam percakapan..
hanya menunggu giliran..

kehilangannya telah boleh membuatkan permainan di kepala..
dengan tabah mengharunginya segala..
hanya menunggu giliran...

gilirannya telah tiba..
tanpa di sedar...
di kejar tidak tercapai..
di cari tidak terjumpa..
di belai hanya khayalan..
ini semua angan2!!!
lukisan dunia sungguh banyak helah nya..

Wednesday, September 28, 2011

never be..!

sometimes we have talk about love...
but u just heed... and u do a bored face ):
yaa i know our relation isn't going anywhere..
im just wanna certitude from u...
is it hard to say honey...???
so long im waiting from your answer...
but be a patient man not pose any feeling..
u know why i like u..??
bcause you're my inspiration and you're also the great girl when airplane wanna crash!
yes its annoying rite...
but that is such words from my heart..
u didn't know but u ever know what im thinking..
u thought u've waste your time when u thinking of me...
yaaa i know all these never be happen...
now im just take one's mind off to remove u on my mind...

Thursday, September 22, 2011

mesti aku....

lautan menghantarkan perutusan kepada mu...
untuk menyebarkan perasaan kasih sayang mu...
angin telah menghantar misi pada mu..
untuk meniupkan perasaan cinta mu..

mengapa mesti aku..???
mesti aku...???
mesti aku.???
satu kebetulan ia berlaku...
mungkin juga nasibku...
bulan menyinari cahaya kepada mu...
supaya cahaya itu dapat di kongsi kan bersama bintang...
awan yang gelap telah menghalang cahaya itu...
hidupku menjadi kegelapan...
mengapa mesti aku..???
mesti aku..??
mesti aku..???
dan soalan itu tidak dapat ku jawab...
sehingga sekarang lautan,angin,bulan dan bintang itu...
tiada lagi dalam hidupku...
inginku cakar si awan mendung itu..
bertapa jauh nya jarak di antara kita...

Wednesday, August 24, 2011

cinta si malang bagaikan kertas yang berterbangan...

berjalan seorang diri seperti biase...
mencari sebuah kasih sayang yang di inginkan...
tanpa berputus asa mencari sebilah harapan...
hati yang penuh dengan keyakinan..
tidak di kutip dan tidak di genggam..
bukan utk di mamah dan di kunyah...
akhir nya bagai kertas yg berterbangan...

berjalan dengan berdua-duaan...
telah di temui kasih syg yg di inginkan...
mengharap sebilah harapan dan di temui segunung harapan..
lebih berkeyakinan mmpunyai psangan..
bukan di mamah&di kunyah tetapi di luah..
akhir nya kertas di simpan sebagai tanda percintaan...

kembali berjalan berseorangan...
kasih sayang yg di temui telang hilang...
sebilah harapan bagaikan satu kehancuran..
mencari keyakinan bagaikan satu perlawanan..
bukan di kutip&di genggam tapi hanye sekadar penglihatan...
akhir nya cinta si malang bagaikan kertas berterbangan..



di cipta buat seseorang yang pernah berada di dalam hati si malang..
im happy if u happy...
:)

Sunday, June 19, 2011

chance





ia datang,datang, dan datang...
tapi ia pergi,pergi dan pergi...
datang di waktu kesusahan....
di waktu kesempitan.....

ia pergi dengan kesenangan...
ia pergi dan datang kadang-kadang...

sekali terlepas akan terasa kerugian...
sekali di cekup akan mandi kesenangan....
sudah di cekup tidak tahu bagaimana untuk di rancangkan...
selesai merancang akan mandi kesenangan dan kewangan..
apabila terlihat jangan di lepaskan...
kerana akan di banjiri kesusahan....
semasa itu tiada guna lambongkan persoalan...
kerana barang yang lepas jangan di kenang...


ITU LAH NAMA NYA PELUANG!!!!!!!!!!

jika peluang datang pada anda
tolong jangan di ketawakan
kerana anda terpilih oleh allah dan anda bole mengubah nasib anda
PELUANG JANGAN DI LEPASKAN!!!!!












Friday, June 17, 2011

tidak kesampaian....

....hanya mampu berjalan2 dan berjalan...
...mencari2 dan mencari...







matahri yang akan menjalankan proses membenam...
kira2 waktu 6 ke atas...
seorang anak kecil berjalan di satu padang yg luas...
terbentang dngan ktinggian rumput paras buku lali...
dengan kehausan yang teramat lalu melihat sapohon pokok epal..
jauh nye tidak terkira... dan hanye impian saje untuk ke sana...
dgan harapan yg kuat smbil mngatekan "aku mampu pegi kt pokok tu"
sambil berjalan dan berjalan akhir nye sampai la si insan yang kecil dgan ketinggian
kira2 lingkungan umur 5thun.... dan beliau mlihat sebiji epal yg tggal dan dia mgharapkan
epal itu akan mmberi harapan yg besar untuk hilang kan kehausan nye...
berdiri di bwh pohon epal smbil mlihat epal yg sbiji itu tadi...
dan smbil brkata... epal, kulit kau cantik la klau aku dpt mkan kau msti hlang haus aku...
stelah lame si insan itu brcakap dgn epal tiba2 dtg seekor tupai yg kelaparan telah mngambil
epal trsebut... lalu budak itu memekik... tupai!!! jgn ambil aku kehausan.. tlong la aku...
sorry whai budak aku suda lame mnunggu epal ini mnjadi ranum... skrang epal ni aku pnye...
tk bole ke kite kongsi epal tu... sory whai budak,, kau usaha la lebih skit untuk cari epal yang laen k...
smoge kau dpt yang laen k....
dngan perasaan yg hampa bdak itu trus kan prjalanan utk mncari pohon epal yg laen...
sehingga skrang smasa die trjumpe pohon epal yg laen smua nye suda berpunye...
semoga kau terus mencari pohon yang laen sehingga kau jumpa k...



thanks... assalamualaikum...

Wednesday, June 15, 2011

kemungkinan.???

yesss...
di sebab kan cinta lelaki senang untuk berenti rokok...
betol ke..??
aku pn tk tau la sbab pde pndangan aku la ea mmbe2 aku kbnyakkan nye brenti rkok
sebab syg awek die..
then,, my hearts said : hbat jgak kuase percintaan ni..
fuuhh! smpai bole buat mcam tu...

aku igt aku pn nk try brenti la...
tpi... eh mne bole brenti mcam tu je...
mybe aku kena crik sorang utk dorong aku...
nk sruh parent..??
jgn harap la sbab skrang rmai ank2 yg tk dgr ckp...
klau tk caye bole fkir sndri...
skrang ank2 lbih dgr ckp kwan2 dari mak bapak...
sbab dorang fkir kwan2 ni lbih dekat ngan die...
dorang tk fikir mcam mne mk bpak dorang tggung dorang 
mse kecik...
mybe if die jdi parents die akan mrasa..
sbab allah maha adil....
bila2 mse je der....
klau allah izin kan korang pnye panca indera tu tk berfungsi...
sape yang korang carik...
1st aku rse yg korang crik...
MMMmmaaAAAAkkKK!!! tlong mak!!
btol kan..??
tk de nye ko nk pggil awek ko ke mmbe ko ke...
tk de nye...
nak bukti..??? der... tk pyah jauh la ea kt dlam drama tu da byak
bukti la.... sndri mau igt and tgok jela...
jgn buat dlu lpas tu da dpt bala bru pkir.... da terlambat der....
pikir dulu ape yang akan terjadi baru buat....
sbab itu akan memantang kan korang....
igt wahai ank cucu adam...
mak bapak ibarat sehelai rambut yang halusss....
klau di tarik ptus la rmbut tu...
sbab hati mak bapak mudah terguris...


~jadi,, bukan pasal rokok aku nak mencarut tapi by the time thanks sebab membaca~
ibu bapa ibarat sehelai rambut yang halus..
assalamualaikum...

Tuesday, June 14, 2011

Thanks to her.......

apabila jari jemari memainkan peranan utk menaip bnde2 mncarut ni...
sudah tdak dpt di hentikan kerana dengan prgerakan otak yang begitu
lancar dan di sambung kan ke urat tangan dan jari...

ok ko igt ko bgus ke ko single....
fuck off laa.....
tipu la klau ko best single....
bosan kan..?? padan muka ko....
mesti ko nk mencari kan...


seorang insan yang brname wanita telah ketuk pntu hati aku utk die....
comel.?? yup die mmg comel... tpi itu blakang crite,,, klau ade 83 ciri-ciri
die i think kecantikan di dalam ciri-ciri ke 83....
"yang penting hati bukan tapak kaki" tula peribahasa yg andzar ckp...
klau tk caye tgok blog sblom ni...
aku mlas nk crite psal tu....
ok die ni mule2 aku igt smbong tau sbab dlu aku pnah try "oit" kan die skali
kt IM fb.. jwapan nye snyap je...
tpi tu dlu la.. lme je skit aku tgok die da "single"....
lpas tu aku nk try lgi skali.. aku "heyyy" kan...
lme skit :  "heeyy"
aik di blas la... aku  pn layn die la... and aku dgr smue crite die...
die baek.... and bole msuk kpale...
tpi aku rse ckup je sbulan die kwan ngan aku mgkin otak die bole ptus...
hahaahaha gurau...

anyway u mmg comel la..
tuink,tuink,tuink......
gggrrrr!!
hahahaha

ok nmpak nye jemari pn da makin perlahan bergerak itu tnda nye nk
say good bye...
by the time i happy cause i get to know her...
thanks to her....

....byee comel....
....jangan marah....
.....tuink,tuink,tuink.....


Sunday, June 12, 2011

Its Come Back!!!





dari dulu aku carik...
dari dulu aku tunggu...
tapi jawapan nye tak de jgak...
kdg2 naek bosan hidup mcam ni..

tula.. yang da dtg di lepaskan...
knape.?? sebab kau bongok...(utk sndri)
asal plak..?? yela die da mle nk kt kau lpas tu slamber je ko
lepaskan die....
aku tk bole la... bukan kau tk bole kau bole tpi kau bongok...

tpi aku ade kenal yang baru ni..
kau rase die ok tak...??
aku rase yang ni mcam ok... cube kau try selam dlu isi hati die...
tapi dpt ke die terima aku...??
try la dulu...
klau die bagi respon mkne nye dia nak la tu...

aku bukan ape da stahun lebih dok..
haaa sebab tula aku sruh ko try...
aku malu la...
ttuuiii!!!!! malu kpale hotak ko... kan da kena ludah...
ko da try blom..?? aku da try da...
mcam mne ko try?!!!! aku try mntak no die...
hbis..??? hbis ape nye..??!!!!
iisshhh!!! budak ni.. hbis dpt tk no nye???!!
dpt!!!
so mkne nye ok la tu...

aku bukan malu sebab tu la..
datu ko malu sbab pe..???
aku malu sbab die kaye la aku ni bukan nye loaded sgt...
eh! bhai ni skrang soal hati bukan tapak kaki...
tk pe nnti aku cube k....



tula perbualan pendapat antara 2 ekor tokek jantan.....
thanks for reading...

Monday, March 21, 2011

telur ku pecah!!!

perrrgghh!!!
tk mcam tpranjat plak an...


tgh lpak2 mnum teh kt dapur...
tiba...........

tteeeppooomm!!!
mak oi!!
wa bukak je tgok da pecah kan....
tk sakit plak hati.....
(jangan negative thinking)



cerita nye mcam ni...
weh botak jaga air kat mesin basuh tu.!! *kwan aku pekik...
air mesin basuh tu da la mcam air kencing klau die trun.. *air kencing lgi laju..
smbil mnunggu tu tgok plak telur kt rak ade byak lgi...
eh ni klau rebus ni ok gak... *keningkening

lpas tu aku tarik la sbiji... nk amek periuk mlas...

kerja senang amek mgkuk isi air msuk dlam micro wave.. *biase la hidup bujang mmg mcam ni...
tgn pn gatal tekan button 5mnit...
(sekrang tinggal menunggu...)


mlas nk mnunggu air dan telur aku msak,,, aku pn mnum la teh...
tk lama kemudian... HHa..




bbooOOmmMMM!!!
wooooo!!! tpranjat aku...


tgok dari luar kt dlam micro tdi da brasap...
igtkan micro tu yg mletop..
aku bkak je jap lagi...



mmAAAkkK!!!

telur aku pecah la dok... *mulut terbukak
mmbe aku ni tgh mkan maggi berlari trus ke dapur... *dgn mggi trgntung kt bibir


asal!!! *mmbe aku..
telur aku pecah doh!!!
yg mmbe aku si mirul ni tgh talifon awek die... dgr je aku jerit...
menggelupor die brlari ke dapur... time tu hp die da trbang da...
mne telur ko yg pecah tu..!! *si mirul


ni haaa!! *aku tnjuk..
laaa telur ni.. aku igt telur nk pkai lama!!! *double meaning plak..
mmg kecoh la time tu...

lpas tu.. dgn air dlam msin bsuh da mlimpah..
trus aku ttup pastu aku kemas telur aku yg pecah tadi...

---------> hidup jgn jadi pmalas
---------> jgn ambil jln mudah

Wednesday, March 16, 2011

kisah si jahil dan bayang nya...

di dunia yang penuh kenikmatan syaitan...
melihat perkara yang berdosa...
di dunia yang penuh dengan dosa....
perempuan menjadi taruhan...
duit menjadi mainan...
air kencing syaitan menjadi minuman..
berjudi menjadi pegangan....

tuhan di lupakan...
dunia yang di kejar kan...
akhirat dan amalan di tinggalkan...
harta benda menjadi keutamaan...
kini jalan yang lurus di benkok kan...

clubbing menjadi hiburan....
lagu yang menghayalkan menjadi hafazan...
dadah menjadi santapan...

sehingga la suatu hari...
sedang beliau berjalan dalam keadaan terhuyung-hayang dan dalam keadaan mabuk...

tiba2 di bawah lampu...

si hitam-->  bagaimana kehidupan mu hari ini..??
si jahil  -->  semua nye berjalan lancar....... hahahahahaaaa
si hitam-->  berjalan lancar..?? bagus... kau telah ke tepikan urusan akhirat....
si jahil  -->  eh.. ape yang kau mengarut ni..??
si hitam-->  hahahaa... mengarut..?? kau tahu dunia telah akhir zaman wahai JAHIL!!!
                  kau kembali lah ke jalan ALLAH!!!
si jahil  --> siapa kau ingin mengajar ku....??? layak kah kau mengajarku...???
si hitam--> aku..?? aku amat penting dalam hidup mu... 
                  jika kau tidak mencari cahaya dalam hidup mu...
                  maka hilang lah aku... jangan sampai kegelapan meliputi diri mu JAHIL!!! 
                  kau tdak takut pada pembalasan ALLAH..??
                  kejar lah nikmat akhirat bukan nikmat duniawi yang di ingin kan...
si jahil  --> kemana mata mu..?? kemana pergi nya pancar indera mu..?? 
                  mengapa kau tidak berbaju..???
                  mengapa diri mu hitam..???
si hitam--> aku memang di takdirkan begini wahai JAHIL... 
                  kau hilang maka hilang la diri ku...
                  tolong lah kembali ke jalan yang lurus... selamat tinggal...
si jahil  --> tunggu!!! 


sekarang....
dunia penuh dengan kenikmatan yang berlainan..
duit menjadi simpanan...
air kencing syaitan di tinggalkan...
berjudi di lupakan...
dadah telah di pupuskan...
nikmat akhirat di kejarkan...
al-qur'an menjadi hafazan...
ilmu islam menjadi pengajaran...
masjid menjadi tempat tumpuan...
ALLAH menjadi ingatan...
pahala menjadi keutamaan...

Terima Kasih Wahai Bayang......








Tuesday, March 15, 2011

still breathing~~~


jikalau..???
andai kata..???


hidup ku bagai kan lukisan...
hidup dengan sehelai kertas...
dalam satu keadaan dan situasi...
bumi tidak lagi berputar pada orbit nya...
masa juga turut terhenti.....
satu perasaan dalam sehelai kertas....






situasi dalam keadaan gembira...
jikalau..???
andai kata..???

hidup ku bagaikan lukisan... 
tanpa erti penat dan sengsara...
tidak mempunyai banyak perasaan...
akan aku bunuh orang yang jahat.. 
dan mereka hanya senyum dan ketawa....
bunuh la... kita ditakdir kan begini...
lalu mereka bersuara....







situasi dalam keadaan sayang...
jikalau.???
andai kata..???

hidup ku bagaikan lukisan....
akan aku layangkan pensel dan melukis seorang perempuan...
dengan rambut yg terurai kemas dan wajah yang sempurna...
hanya mempunyai satu perasaan...
lalu bersantai di depan pantai yang tenang....
berkata lah satu 'perasaan membuat kan hubungan kita kekal...'
 maka tersenyum dan ketawa la mereka sekali lagi...
 jaga dan sayangi lah.. kita di takdirkan begini...
 lalu mereka bersuara lagi....







situasi dalam keadaan sedih...
jikalau..??
andai kata..??


hidup ku bagaikan lukisan....
akan ku jaga hati perempuan tadi....
tidak pernah jemu...
tidak akan ku bunuh orang yang jahat..
mereka mempunyai keluarga...
tanpa mengeluarkan kata2 AH!! kepada orang tua...
jangan!!! kami tak mampu lagi mengeluarkan air mata..!!
lalu mereka berteriak...







situasi di dunia yang nyata...
jikalau..??
andai kata..??
persoalan itu telah terjawab....


tidak!!!
kami enggan hidup begini lagi...!!!
kami enggan hidup di sehelai kertas!!!
kami ingin juga merasai sedih apabila kamu membunuh orang...!!!
kami juga ingin merasai suka dalam kepenatan....!!!
kami tidak mampu mengeluarkan air mata....!!
kami tidak mampu hidup dalam sehelai kertas....
kami ingin merasai hidup di dunia nyata...
di sana kami akan merasai segala keadaan dalam satu masa....
 jadi tolong la padam kan kami dan tarik la kami keluar....
 kami perlukan kebebasan!!!
 tolong!!

Monday, March 7, 2011

tetamu tidak di undang....

kesengsaraan yang terbaik kerana cinta....




wahai cinta....
knapa kau hadir dlam hdup lelaki dlu..??
knape kau yg lelaki cri dlu..???
knapa kau slalu skit kan hati lelaki..???

wahai cinta...
knape kau slalu maen kan perasaan lelaki...??
katakan wahai cinta,...
knape mesti lelaki yg mnjadi tetamu kau...??


wahai cinta...
yaaa.. lelaki memang kuat,, 
tapi kau tidak tahu lelaki akan mngalah kerana kau...!
lelaki mudah terpedaya dengan kau..


wahai cinta...
sungguh banyak permainan kau...
mengapa mesti lelaki jadi peserta kau....??
sungguh kejam permainan kau...


wahai cinta....
banyak hadiah yg kau tawarkan.....
tapi mengapa mesti kesengsaraan.....
kau memang bijak.....

Thursday, March 3, 2011

eh kain ko koyak la.....!!

klau ptg je msti nmpak mak2 brsidai depan pntu....
mengata org...???? *mengumpat
tu perkara biase da skrang... 
klau dosa tu nmpak aku igt dorang pnye dosa da satu lori la...
mmg da jdi satu hobi la....
bosan2 la kate kan...

tersebut la kisah di satu masa....
mase-----> pagi
tempat----> pasar...

haaa... IKAN,IKAN!!!!!!
murah je kak...
beli ikan prcuma plastik...
hahahahaa.. *abg psar brgurau...

si nab ni mse tu tgh belek ikan kembung....
ai nab!! tkkan belek je..??
beli la... *suara mnyelit...

nab--- eh ima... da lme ke smpai...??
ima--- ade la dua jam... besarnye ikan ko nk beli..??
nab--- nme pn ikan kembung ima... mstilah bsar... *soalan bodoh
ima--- haaa... kte org alang2 da jmpe ni baek crite... kang trlanggar batu hbis lupe...
nab--- ala biase la ima skrang semut da bersepah2... kdg2 smpai trminum... *kena lgi..
ima--- ai ko mlampau2 plak... kang ikan kembung ni scare tiba2 msuk mlut kang... 
           *ayt panas
nab--- amboi!! da tk bole brgurau.... haaaa pe die crite yg gempak sgt tu..?? 
           ce cite,ce cite.. *mcam pnah dgr dialog ni..
ima--- ko ade dgr crite tk psal ank si jah tu dri mlut ke mlut org kg..?? *dtg watak baru
nab--- haaa.. tula ko.. jmpe aku mngate org... klau nk mngate org je jmpe aku...
           knape dgn ank si jah tu... *sifat ingin tahu
ima--- haaa.. ko tau tk ank si jah kena tangkap halwat semalam....
nab--- yeke..?? *smbil istighfar... iiishh tula bdak2 skrang ni.. klau nk brpacaran crik la tmpat yg trang... 
           *lagu ana rafali
ima--- aku dgr dorang dorang nk kena kawin... aku tgok si jah tu bkan maen hangin lagi dgn ank die...
nab--- syukur alhamdulillah... *muka lega
ima--- eh knape ko brsyukur plak..?? 
nab--- ko ni bodoh la.. klau die kawin dpt mkan nasi myak... aku pn bkan nye slalu msak... 
ima--- nasik myak kpale hotak ko!!! kawin free tk kan nk buat mjlis...
nab--- gurau je... aku pn ade jgak dgr crite die... aku ade crite lgi gempak dan bole menggegarkan...
ima--- haaa yeke..?? crite pe.?? *muke teruja.. 
nab--- smue mat gian kt kg kite da kne tgkap... rmai jgak la...
ima--- alah... ko ni da mcam AADK je... wat pe nk sibuk psal mat gian ni.... bek crite psal kburukkan org...
nab--- haaaa.. tula ko... ni ko tgok surat khabar metro... *dtg dri mne srt khabar ni..
ima--- alaaa.. sini la... *sambil mnyelak srt kabar..
nab--- bang bgi ikan kembung ni ea... ptong 14....
abg pasar--- ok kak!!! ni die kak....
nab--- ok trimas.... k la ima aku balik dlu la... jgn lupe jahit kain ko tu... *smbil jlan melenggang..
ima--- tk guna pnye ank... aku bgi mkan rpenye ni krje ko..!!!ko bole hsap dadah plak....
           ptot la ko kluar slalu blik pagi ea... nnti ko.... * brjalan dgn tgan trbukak smbil mlipat lengan bju nye...



haaaa... 
ni la org... 
--------padahal diri sendiri tukang jahit tapi kain sendiri koyak bukan nye nak jahit...
--------jgn la mngata org klau sndri tu tk btul...
--------klau nk mngata tu agk2 la tk kan kt psar pn jadi... pe plak kate abg psar tu...

abg pasar--- pdan muka mk cik tu.. dtg bkn nye nk beli ikan.. tau nk brgosip je... kan da trkena...

yang maha esa sentiasa berada dengan hamba-NYA

akal yg blom matang...
dan tdak mmpu buat kputusan...




mse tu aku umur 10 tahun...
mmg biase la tiap2 ptg msti main dgn jiran2 kan.. *bahu terangkat
tpi aku pelik mse ptg tu knape tk de sorang bdak pn yg maen...
dorang da kena mrah ke sbab mncing kt parit smalam...
tk kan la tk bole kluar trus...

smpai aku bosan ddok sorang kt taman...
lpas je bberapa mnit...
aku nmpak ade rama2 bhai...
terbang mlayang plak tu... *macam bru kena black label
lpas tu aku kejar...
smpai dlam hutan blkang umah si mak bedah.... *mak bedah mne ntah
smbil aku leka kejar rama2 tadi tu tiba2 aku tgok keliling aku.. *mne rmah mak bedah
dgn hutan tebal gler mcam ni...
mcam mne aku nk blik...???
sribu prtnyaan dlam fkiran aku mse aku sesat...


aku buntu ni tk tau nk buat pe...
last2 aku tk blengah trus aku jerit...
mAAAAKKKkkk!!!!!!!!!!!! tlong adk...!!! *tidak trkira aku jerit
mk mcam mne adk nk blik.....??
tk kan adk mati kt sini mak..??
aku mnangis mse tu.... *biase la bdak2..


aku da tk bole pkir aku trus lari crik jlan kluar.. *rmah mak bedah
mne ni??? mcam mne bole tk de... hri da nk mlam...!!
aku pnat brlari aku trus crik tmpat ddok... *btg klape
mcam mne ni..??
da pkol 6.45 ni.. *smbil tgok jam nangis2..
lpas je bbrapa mnit aku brenti mnangis....


smpai aku trdgar bunyi azan berkumandang....
da pkol 7 lbih ke..? *soal hati smbil tgok jam
apbila dgr je azan aku mnjawab laungan azan tu...
stelah hbis azan...~~~


whai ank kecil...
mngapa engkau brada di sini..??
apakah mak kau tdak rsau..??
*seorang tua yg brsuara di blakangku 
*brpkaian jubah putih..


wwooo!!!! *mmg trpranjat aku mse tu...
eh dari mne dtg ni.. 
mak aku ckap klau tk knal jgan lyan...
klau tk lyan ckap aku smbong plak.. *hati ku brsuare
sye kejar rama2 bsar tadi tok... sye kejar smpai sane tadi... *smbil tgn mnunjuk
mcam mne sye nk blik tok..?? mk sye msti rsaukan sye...


sabar ank kecil...
allah sntiase brade di sisi hambenye...
kau brdoa jela byak2...
insya allah kau akn selamat... *jwab si tua tu...


brdoa..???
tpi bgaimna..??? *smbil pusing ke arah si tua..

tibe...
lenyap si tua tu...


org..??
hantu..??
syaitan..??
tak kan lah.... *mkin pening  kpale aku dlam ketakutan...


klau hantu jahat... *kpale bdak2 mcam ni lah
msti org tu... 

aku cube brdoa...
ya allah...
engkau tnjukkan lah jalan kluar dripade hutan ni...
aku nk balik....
mak aku risau.... *mngadu pade yg esa..
amin.. *dua tpak tgn mnyapu muka


lpas tu....
satu chaya kluar di sebalik pkok...
aku tgok ttpi sgt silau chaya nye.. *lengan mnutup pndangan...


lalu ade suara yg brbunyi....


ko da tk reti nk bngun ke!!!!! *suara pmpuan
matahri da atas kpale ni hah!! *smbil mnyelak langsir...

mak!!!
shit!!!
mimpi rpnye...
haram btol.. *smbil mnggeleng kpale...
mak ni kcau la...!!!
org mmpi best tadi... *mrungut


sbelom ko mmpi sdap baek mak kjut kan ko.. *eh ber meaning pulak
pegi mndi sane!!!


hahahhahahaa....
----> laen kali nk tidur basuh kaki.. *nenek aku pesan
----> jgan kcau bnatang.. kan da dpt.... tu pn nsib baek mmpi...


Tuesday, March 1, 2011

lelaki tua dan kain pelekat nye...

janggut yg pnjang dan rambut yg pnjang...
dengan penambah bau yg tidak mnyenangkan..
*bukan gmbar sbenar!!!
*hanye gambaran!!



iisshhh...
org giler doe... aduh!! rokok stanby.... *slah sorang bdak yg tgah lpak kt kdai mkan brkata...
nsib baek die ddok kt situ.. *smbil mata mnunjuk ke arah meja si gler itu...
mcam mne die bole jdi mcam ni eak.. dngan rmbut pnjang keaadan kusut masai.. *sperti gmbar di atas
haaa.. biase org mcam ni trlebih blaja kot... *aku brsuare...
done2 je ko ni... *bdak tadi

slepas bberapa mnit brtengkar....
tiba2 dtg la si giler itu ke meja kami...


bole tk mntak winston sebatang... *si giler brsuare
tanpa brlengah aku mghulurkan sbatang rokok...
krana tidak puas hati dgn mmbe aku tadi.. aku brtanye kpd si gler itu...
wahai org tua.... bole saya tau bgaimana bole jadi mcam ni.??

apabila si gler itu mndgr soalan tdi... die syap sketika.. *smbil mte mmndang ke langit yg pnuh bntang..
wahai ank muda dlam dunia ni "apa yg di cari sukar nak di miliki dan yg tk di cari senang di dapati"

haaaa..??? *satu meja jdi bengong dgr si gler tu berpribahase

ye ank muda... aku susah utk brsyukur smasa aku muda dlu...
aku rse tdak ckup apa yg aku miliki dlu... aku slalu mngejar duniawi brbanding printah allah....
dulu,,bgi ku kekayaan tu mnyenangkan dan skrang ketidakwarasan mnjadi kegembiraan dlam hdup ku...

lpas je dgr.. bru la aku pham pe mksud pribahse org tua ni....


didik la hati kamu sbelum kamu didik diri kamu wahai ank muda...
*brsuare lgi si gler itu...

ape mksud kau whai org tua.. *aku plak yg bengong

jngan la kau mngejar kekayaan krana itu duniawi smue...*si gler mnjawab
kejar la dan lakukan segala perintah allah dahulu...
igt perintah allah...


hahahahhahahahahha...!! *mmbe ku ktawe..
apelah org giler ni... dala giler!! sndiri tk btol nk btol kan org...
woi!! hormat la sikit.. *sentap ku
org tua ni....!! *smbil mnunjukkan ke arah si gler tu..


tiba2 kami pusing si gler tu da hlang...

mne die..!! ni smua ko pnye psal..! ko tgok ko da buat pe..!!!
*aku brsuare dlam keadaan mrah...

kepala hotak ko aku pnye pasal!!! ko tau tak dompet aku da hilang!!!
*mmbe aku lgi mrah..
tk guna pnye org gler..!!


haaaaa.. nilah crite due org budak dan si giler...
situasi-----> kedai makan kak mas *bkan real name...
moral of the stories :
1. jgn mudah percaya pada orang yg tdak kenal..

2.  apbila ade org giler dtg pada korang... simpan la bnde brharge
     yg ko smpan rokok buat pe...

3.  sila bersopan santun dan jgn skali2 mghina org tua....

4.  btol pe yg si giler tu ckp..
    "apa yg di cari sukar miliki dan yg tk di cari mmg snang di miliki"
     da rezeki dpan mate aku sapu jela... kan da hlang dompet...
                                      
5.  igt kejar dan lakukan perintah allah tau....


k la ni je yg aku mmpu mncarut dalam blog...
assalamualaikum...

come on... down to earth....!!!

pagi ku tidak akan terang tanpa mu....
wajah mu ibarat NUR dalam hidup ku...
jangan sesekali meninggalkan ku...
hanya engkau yang bole membahagiakan ku....


kesabaran mu terlalu tinggi utk menjaga ku...
tidak kira pagi,petang atau malam ku..
kamu la yang terbaik dalam hidup ku...

tapi apabila allah lebih menyayangi mu..
mengapa kamu sanggup pergi meninggal kan ku...???
mengapa wahai perempuan..??!!
siapa yang ingin menjaga ku...??!!

tiada siapa yg layak mnjaga ku slain kamu...
wahai perempuan...
bagaimana aku ingin hadapi dengan kehidupan..?
bagaimana wahai perempuan..?


katakan lah!!!
mengapa engkau berdiam sja...
sila jawab pertanyaan ku ini...


wahai anak ku...
setiap insan akan kembali pada allah..
engkau blajar la mnempuh cabaran khidupan...
jangan la engkau skali mlupakan semua psanan ku...
sentiasa la berdoa anak ku..
allah akan menjaga hamba-Nya ug benar...
jangan la engkau takut...


wahai anak ku...
ku pinta pada mu supaya mendoakan ku...
doa mu akan mnenangkan ku smasa di alam sana...
allah akan menyayangi mu anak ku...


coretan buat seseorang yg ku kenal...
ilham di petik dari sebuah lagu..
assalamualaikum...




Sunday, February 27, 2011

mat rempit dan jasa nya...

sape ckap ckap mat rempit ni tk gune..???
haaaa.. korang tk tau... dorang ni byak gune nye tpi bgi sstgah jela...
skrang ni da naik tepu tlinge aku dgr psal mt rempit... excident la,kena saman la,ragut la,
lggar lmpu isyarat la dan byak la lgi... klau nk crite mmg mkan 2page aku igt...
so bgi aku mt rempit byak gune nye bkan tk de gune...


mat rempit excident!!!
yaaa..tu mmg la slalu kte dgr... tpi korang tau tk nape aku ckap die ni brgune..???
lpas dorang excident *bgi yg hdup... mreka ni akan sumbang kan duit dorang kt bengkel utk 
btolkan motor dorang atau pn beli mtor bru.. klau tk si ah chai tu nk beli mkanan pkai pe..?
pkai air liru timbang ke..? tk kan... so mreka ade gune nye...
haaaa ni bgi aku jela....


aduh road block lagi!!!
mmg malapetaka bgi mt rempit klau jmpe polis kt tgah jlan dok psang kon... *road block kn sng..
tpi... haaaa.. ade tpi die..
polis ni mmg ske la klau jmpe rempit time road block... nape..?
tu die aku nk crita... 1stly krtas report hbis... *nmpak skit krje nye... 2nd mt rempit skrang kan kaya smpai
derma duit dorang kt polis... cash money plak tu... eh bkan skit... skali bgi 20sen... kdg2 50sen pn ade...
sen besar bhai... padahal nk mnum kopi je....
hnye mitos je k....
hahahahaa


mak limah kena ragut pgi tdi...!! (jiran aku) *bkan nme sbnar...
nsib baek si mk limah ni tk de pape... pndai mt rempit buat krje...
mmg jahat.... tpi yg si mak limah ni pn satu!!! pdahal nk pegi psar je smpai nk bwak hand bag roxy apehal... 
*hadiah dari anak nye
haaa... ni yg aku tk ske.. mmg la mt rempit yg salah tpi dsebabkan kcuaian mk limah ni la die kne mcam tu...
apa jasa mt rempit dlam hal ni..???
haaaa... lpas je mk limah kena... esok nye si mk limah ni pegi pasor bwak rm10 je.. tu pn die selit kan kt dlam bju.. *phm2 sndri jela ea.. time tu mk limah ni da tk cuai lgi... mk limah pn slalu igt kan mmbe2 die spaya jgn 
bwak beg bsar2 nk pegi psar...  BAHAYA!!!

so.... aku ade psanan utk mt rempit...
korang brubah la...
sbab nnti biar kan si ah chai tu kbulur dan polis kt negara ni hnye mnum kopi dgr hrge rm1 je scawan...
lgi satu...
klau korang brubah si mk limah tu bole la bwak beg roxy pegi psar...
*snang nk ltak ikan kt dlam beg


cerita ini hnye rekaan smate2..
utk hburan skian kwan2....
moral nye-----> pikir la bnde buruk baru pikir benda baik nye...!!
trimas.....

Saturday, February 26, 2011

wa panas la kawan...!!

aku tk trase pn tpi kan kdg2 pnas tu ade la bhai...
just rilek je.. haaa... aku just nk ckap ko la mmbe baik aku pmpuan...
*laki or pmpuan... ntah la...
tpi wa mmg sronok kwan ngan lu bhai...!!

yaaa... mmg klau aku bosan aku slalu kne kan ko kt fb...
tpi hnye gurauan key.... aku tampo klau ko take it srious...
klau yg psal status ko tu mmg aku pnas la...
smpai aku nk tackle awek pn tk dpt kan...
*naik mletop la wa igt time tu...
tpi gurau pnye psal ape ade hal...
*sdp kan hati...

kdg2 lme tk jmpe rindu plak la kt ko...
aku rindu nk lpak kt champion la weyh...
*sbab lu bhan ktawe wa...
smpai tersembur air teman...
hahaaaaha

kreta clasic..??
time mmg best giler aku igt....
ko mmg teging la... rilek je an ko bwak aku jlan jauh smate2 nk isi minyak...
lpas tu kte bole mnganjing abg kt pam mnyak tu...
hahaaha... berdekah beb...
tpi bile lgi aku dpt mrase naik kreta tu..??
tggu raya la...
hahahahaa

aku nk jdi artis..??
ko ktawe kan..??
*ptot nye bgi la skongan
haaaa... ktawe la slagi ko bole ktawe...
yela org ade mlut kan....
mlut die...
but... aku akan jdi artis di mate ibu bapa aku...

dala tu,, aku mlas nk crite byak
*dialog johan dlam hntu kak limah...
k la...
ko la inspirasi aku kwan....
chawzzzzz~~~

singLE yg meMbEbaLkan!!!

"i love u syg..." 
a'ah tk jeles plak aku dgr time mmbe aku date... alang kah indah nye klau aku dpt dgr mcam tu gak...
ffuhhh!! tpi ssh maaa nk crik pmpuan single skrang ni.. klau ade pn not my taste... *tnggi nye taste ko...
bkan la tggi tpi nabi muhamad pn pnah bersabda... carik lah wanita di mate kamu....
so... insyaallah kekal smpai ke anak cucu...


bpak aku pn slalu la ckap...  "ko blaja je dlu bru crik mkwe2 ni"
a'ah btol la tu ayah.... tk tau plak org bosan tahap cipan bertelur.. *tk slumber plak aku ckap..
suke hati ko la.... *bpk aku pnye ayt pnas..
die klau da bengang mcam tu la...


tpi rmai gak org ckap single ni best... dorang ckap sbab dorang tk pnah mlalui nye... pnah pn tkde lah brtahun2..
srious la weyh mmg bosan giler la single... klau korang nk try single try la... but, klau nk try trus buat brtahun2 baru gempak dokk...
ko sggup ke tepuk nyamuk time tmankan mmbe ko and awek die jmpe...??
*cepuk mas pnye...
aku sggup sbab best kot...
*olok2 nye la kan..


moral of the value sape2 yg couple tu korang trus kan lah jge hbungan korang smpai kahwin...
sbab mmg mmbebalkan lah time single ni...
k...
assalamualaikum..